În cazul infecțiilor cu ciuperci/fungi, se face mai întâi o distincție între o boală a unghiilor sau a pielii. O onicomicoză este o infecție a unghiilor, care este de obicei cauzată de așa-numitele ciuperci filamentoase. Când o boală pe piele este generate de către ciuperci se numește dermatomicoză. Cauzele pentru aceasta pot varia, dar, de fapt, se poate presupune întotdeauna că ciuperca intră în zonele pielii, cand gasesc un sistem imunitar slăbit sau o manta de acid care nu mai există. Acest lucru poate apărea relativ repede, prin folosirea unor produse de îngrijire greșite (vezi articolul din blog despre valoarea pH-ului în îngrijirea pielii), boli, malnutriție, încălțăminte greșită sau prea strâmtă, picioare transpirate din cauza șosetelor sintetice sau ale pantofilor, lipsa igienei, dar și pielea sau unghiile foarte uscate. În special pe ragade/crăpături sau unghii crăpate sau exfoliate se instaleaza foarte des ciuperci/fungi. Având în vedere această posibilitate de intrare pentru bacterii și germenii dăunători, ei pot găsi cu ușurință terenul lor propice de dezvoltare. Onychomicoza începe, de obicei, în zona distală a plăcii unghiilor (90%). Aici, unghiile sunt adesea uscate și schimbate în structura lor. Un declanșator al unei infecții fungice la unghii este generat de diferite tipuri de ciuperci, cum ar fi filamentose, drojdie sau ciuperci de mucegai. Cu o incidență de 17% la adulți, ciuperca de unghii este o problemă comună de sănătate și ar trebui luată foarte serios. Indica tar fi ca, astfel de infecții sa fie recunoscute cât mai devreme, de un specialist, de ex., linii fine roșii pe talpa piciorului în mod de indicare a unei posibile ciuperci de picior. Dacă exista exfolieri ale pielii in special între degete, combinate cu mâncarime trebuie sa ne punem întrebări, sau cornificarea pielii nu este ca de obicei, are o consistență diferită, toate acestea sunt simptome ale posibilei boli a pielii la picioare – pentru un necunoscător este greu de recunoscut. În acest caz, recomandat este apelarea la un specialist. O infecție fungică este adesea întârziată și o putem răspândi neîngrădită în jurul nostru!
Ce pot face? – Iată câteva sfaturi de la specialistul nostru Mihaela Ilea:
1. Atunci când se tratează ciuperca de unghii, ca măsură de precauție, întregul picior este întotdeauna îngrijit cu produse antifungice speciale.
2.O ciuperca/funghii de la o unghie sau boala piciorul atletului se poate răspândi în alte zone ale pielii, indicat să se aplice îngrijiri speciale și atenție la igienă.
3. O infecție fungică este contagioasă atât pentru persoana în cauză, cât și pentru persoanele din mediul înconjurător.
4. O ciupercă de unghii este un factor de risc înalt, în special pentru diabetici și ar trebui să fie îngrijit de experți.
5. Tratamentul unei probleme mai complexe de ciuperci a unghiilor poate dura până la 1 an. Este nevoie de răbdare, perseverență și seriozitate în aplicarea tratamentului. Promisiunile cu o vindecare mai rapidă nu ar trebui luate în serios!
6. Este foarte important să se efectueze un diagnostic profesional, deoarece infecțiile fungice pot fi, de asemenea, confundate și astfel tratate greșit.

Specialist pedichiură:

Ai nevoie de ajutor?
Am citit si am înţeles Politica de confidenţialitate.